Buna ziua,

Pentru a clarifica baza de calcul pentru mijloacele fixe luate in considerare la calculul profitului reinvestit avem nevoie de o clarificare:
Intern in cadrul fabricii se produc echipamente pe baza de devize .
Anul trecut nu le-am luat in calcul , dar deoarece aceasta facilitate a devenit permanenta si in societate se tot fac investitii vrem sa ne lamurim daca le putem lua in calcul si de ce documente avem nevoie ca sa dovedim ca sunt noi?
Multumesc,
Raspuns

Conform articolului 22 din legea 227/2015 privind Codul Fiscal modificat si actualizat, scutirea de impozit a profitului reinvestit se aplica asupra profitului investit in echipamente tehnologice produse si /sau achizitionate de catre societate.
Normele metodologice specifica in mod fara echivoc ca sunt considerate noi, cele care nu au fost utilizate anterior datei achizitiei, nu si la cele produse conform alin 1 art 22 cod fiscal.
Din punctul meu de vedere pentru cele produse in regie proprie in societate , nu trebuie dovada ca sunt noi, ele sunt noi prin faptul ca sunt produse in societate, de aceea legiuitorul nu a solicitat si pentru cele produse, ci numai pentru cele achizitionate
Extras baza legala sustinere opinie

ART. 22
Scutirea de impozit a profitului reinvestit
(1) Profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, în programe informatice, precum şi pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse şi/sau achiziţionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, şi puse în funcţiune, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului.
……………………….
(7) Prevederile alin. (1) se aplică pentru activele considerate noi, potrivit normelor metodologice.

Norme metodologice:
– Art. 22
11. (1)
……………..
(5) În înţelesul prevederilor art. 22 alin. (7) din Codul fiscal, activele considerate noi sunt cele care nu au fost utilizate anterior datei achiziţiei.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2001-2023 FIRMA CONTABILITATE | BUCURESTI & ILFOV

Firma Contabilitate si Audit

URMARESTE-NE PE: